Plats: Stockholm, Sverige
Datum: 14 december 2013
Mat: 8,5 av 10
Service: 8,0 av 10
Prisvärt: 8,5 av 10
Bäst: Den friterade savoykålen med parmesankräm och saltmarängglassen
Guide Michelin: Nyöppnat
Prisvärt: 8,5 av 10
Bäst: Den friterade savoykålen med parmesankräm och saltmarängglassen
Guide Michelin: Nyöppnat
The World's 50 best by San Pellegrino: Nyöppnat
Övrig utmärkelse/rekommendation: Nyöppnat
Webbsida: http://www.lillaego.com
Tidig lördag kväll i närheten av Odenplan funderade vi på vad att äta för kvällen. Jag hade tidigare försökt boka bord på nyöppnade Lilla Ego på Västmannagatan några gånger, men ofta hade det varit fullbokat. Nu tog vi en chans och gick förbi, och som tur var fanns två drop in-platser kvar (klockan var 17:30, dvs inte peak time), så dem tog vi.
Lilla Ego är en restaurang av 2 x Årets Kock: 2013 Daniel Räms och 2008 Tom Sjöstedt. Restaurangen ligger på den inte allt för restaurangtäta norra delen av Västmannagatan (norr om Odenplan) och lokalen ger inte något extravagant intryck utifrån. Väl inne är känslan annorlunda. Det är väldigt enkelt, men rustiskt och framförallt mysigt. På väggen hänger kvällens rätter upptejpade. I menyn finns några rätter som alltid serveras. Köket är öppet och lokalen nästan full. Krögarduon har velat skapa en opretentiös kvarterskrog, något de i mina ögon lyckats löjligt bra med.
Innan maten serverades fänkålsbröd och ett smör med solroskärnor. Lite ovanligt men gott.
Övrig utmärkelse/rekommendation: Nyöppnat
Webbsida: http://www.lillaego.com
Tidig lördag kväll i närheten av Odenplan funderade vi på vad att äta för kvällen. Jag hade tidigare försökt boka bord på nyöppnade Lilla Ego på Västmannagatan några gånger, men ofta hade det varit fullbokat. Nu tog vi en chans och gick förbi, och som tur var fanns två drop in-platser kvar (klockan var 17:30, dvs inte peak time), så dem tog vi.
Lilla Ego är en restaurang av 2 x Årets Kock: 2013 Daniel Räms och 2008 Tom Sjöstedt. Restaurangen ligger på den inte allt för restaurangtäta norra delen av Västmannagatan (norr om Odenplan) och lokalen ger inte något extravagant intryck utifrån. Väl inne är känslan annorlunda. Det är väldigt enkelt, men rustiskt och framförallt mysigt. På väggen hänger kvällens rätter upptejpade. I menyn finns några rätter som alltid serveras. Köket är öppet och lokalen nästan full. Krögarduon har velat skapa en opretentiös kvarterskrog, något de i mina ögon lyckats löjligt bra med.
Drop in-platser vid baren mot det öppna köket |
Öppet kök |
Vanlig meny |
Delar av kvällens meny på väggen |
Bröd och smör med solroskärnor |
Till huvudrätt valde jag rätten "Kål, glaserad, friterad och rå, serveras med parmesan och lammstek" från väggen. Det valet ångrade jag inte. En fantastisk anrättning där framförallt kålen spelade en central och spännande roll. Friterad savoykål med parmesankräm på, vansinnigt gott! Lammet var riktigt mört och skyn fantastisk. En väldigt god rätt! Till detta ett glas Pinot Noir från Loire, lite mer ruff än de från Bourgogne. C tog från den vanliga menyn en algrimmad långarygg med sparrisbroccoli, lättrökt broccolikräm samt minutångade blåmusslor och blåmusselsås. En väldigt fin fiskrätt där de broccolin gjorde stordåd och musslorna gav en fantastisk smak.
Kål och lammstek |
Algrimmad långarygg med broccoli och blåmusslor |
Pinot Noir från Loire |
Efter maten kunde vi inte motstå Drömdessert för 2 personer, konserverade hallon i brynt smör, citron och salt marängglass. Så drömskt gott. Gå hit bara för denna! Salt, lakritstouch, hallon... Fantastiska kombinationer!
Drömdessert |
Vad som ger restaurangen en extra positiv känsla är att kockarna själva kommer ut och serverar och framförallt berättar om maten. Detta ger tillfälle att diskutera och prata lite med dem, vilket är väldigt skoj! I synnerhet med så skickliga krögare som bägge blivit utnämnda till Årets kock i Sverige.
Tom Sjöstedt serverar gäster |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar