fredag 27 september 2013

Cardierbaren, Grand Hotel - klassiskt gott!

Typ av måltid: Lunch
Plats: Stockholm, Sverige
Datum: 26 oktober 2012

Mat: 8,0 av 10
Prisvärt: 8,0 av 10
Bäst: Köttet, pommes frites och service.
Total nota: 600 SEK (2 pers)

Guide Michelin: -
The World's 50 best by San Pellegrino: -
Övrig ranking/rekommendation: -
Webbsida: http://www.grandhotel.se/upplev/mat-och-dryck/cadierbaren

Uppföljningslunch med f.d. samarbetspartner från Investor. Han frågar om Cardierbaren funkar, jag tackar ja.

Inredningen är proper, servicen alldeles utmärkt. Vi snackar lite business och bestämmer oss för varsin hamburgare. Den är ett säkert kort, lovar min f.d. samarbetspartner.


Grand Hôtels hamburgare med cheddarost, bacon,
chilidipp och pommes frites
Pommesen är tjocka och magiska. Mums! Chilidippen bryter utmärkt och pickles & coleslaw till är mycket välavvägt. Brödet är bra och krispigt. Köttet är lite lagom rosa. Kanske jag hade föredragit lite mer rosa. Vi tar varsin espresso och rundar av mötet.

Uppsummerat: en mycket bra Stockholmsburgare för 235 SEK. Inte stans bästa deal, men en riktigt bra och vällagad hamburgare. Rekommenderas!

söndag 22 september 2013

美中美拉面馆 - Nudelhaket i grannkvarteret i Shanghai



Typ av måltid: Lunch, middag, nattmat etc.
Plats: Shanghai, Kina
Datum: Flertalet besök i juni 2012 och mars/april 2013
Mat: 7,0 av 10
Prisvärdhet: 10 av 10
Bäst: De färska nudlarna, priset och de glada leendena.
Nota: 6 Yuan (ca 7 SEK)

Guide Michelin: -
The World's 50 best by San Pellegrino: -
Övrig ranking/rekommendation: -
Webbsida: -

Min vän - PR-gurun, allvetaren och baconbloggaren - Erik skrev ett blogginlägg att jag endast äter och skriver om den absolut bästa maten på de absolut bästa restaurangerna. Härmed tänkte jag visa min gamle vän att så inte behöver vara fallet. Låt mig presentera en favorit i Shanghai: Nudelhaket vid korsningen Yangping Road/Kangding Road.
Exteriör
Jag har tillbringat cirka 4 veckor vid två tillfällen under 2012 och 2013 i Shanghai, då min vän Richard flyttade dit tidigt 2012. När jag var där första gången 2012 utforskade jag stan på egen hand de första dagarna. Jag gick ut för att köpa mig en lunch första dagen och tog tjuren vid hornen och provade något riktigt lokalt. Richard bor inte i något särskilt expatområde, utan snarare ett vanligt kvarter i Shanghai, varpå möjligheterna att dinera lokalt var flera. Alla de typiska kinesiska matställena hade dock det gemensamt att någon som helst kunskap i engelska bland personalen eller menyer på språket existerade ej. Jag gick in på det lilla nudelhaket där en yngre kille stod vid ett stort kärl och kokade nudlar vid det stora öppna fönstret. Väl inne satt två yngre killar och bankade med kötthammare på något slags kött medan en annan knådade deg som skulle bli nudlar i kärlet bredvid.
Köttbankning
En medelålders kvinna försökte kommunicera med mig men vi lyckades föga att prata. Så jag pekade glatt på en skål med nudlar som en lokal man satt och åt av vid ett av de spartanska stålborden. Jag tog fram ett antal mynt ur fickan och kvinnan tog 6 stycken av dem. Måltiden skulle således kosta 6 yuan, cirka 7 svenska kronor. Jag fick helt färska nudlar, med en hel del koriander och något kött av okänt slag, som var skivat i tunna bitar och kokt. Fantastiskt enkelt men ändå väldigt gott. Jag tog med mig maten hem och läste FT.
Lunch
När jag besökte Shanghai och Richard för andra gången i mars 2013, följde C med. Jag ville förstås introducera henne för nudelhaket med den okända köttråvaran. Allt såg likadant ut som ett år tidigare, men den svårtolkade menyn på väggen.
Menyn på väggen i bakgrunden.
Så vi tog en lunch där, inkl. en Pepsi (med sugrör, det var viktigt enligt kinesen som serverade). Ljudnivån var hög: det skrattades, rapades och snackades. Ett härligt kaos. Kalaset gick på 20 SEK. Och även C gillade maten.



Nudelhaket på hörnet har blivit en riktigt Shanghaifavorit som jag besökt till lunch, middag och på vägen hem från nattklubben M1NT, kl 05:30 på morgonen. Det fina är att de har öppet 24 timmar om dygnet, alltid med färska nudlar. Jag vet dock fortfarande inte vad det är för kött jag ätit där. Men det spelar mindre roll.

lördag 21 september 2013

Tryne till Knorr - bohemisk fantasti


Typ av måltid: Middag
Plats: Malmö, Sverige
Datum: 13 september 2013

Mat: 7,5 av 10
Prisvärt: 9,0 av 10
Bäst: De långbakta rödbetorna, det torkade oxhjärtat och vinerna
Nota: 695 SEK/person. 

Guide Michelin: -
The World's 50 best by San Pellegrino: -
White Guide: -
Webbsida: http://www.trynetillknorr.se

Kongressvecka i Malmö och en kväll utan planerad middag med jobbet. Passade på att träffa Davvan och föreslog middag. Eftersom jag sedan tidigare besökt de mest intressanta ställena i Malmö (Bloom in the Park och Bastard) ville jag prova något nytt och föreslog nyöppnade Tryne till Knorr. På förhand var det väldigt svårt att veta vad vi kunde förvänta oss av restaurangen. Hemsidan är sparsmakad. Den består av en bild som Agnes, som driver restaurangen tillsammans med Robin, målat och tagit ett foto på. Det enda man kan läsa är:
"Måndagar har vi stängt. Tis-sön öppnar vi när vi är redo. Typ runt 16-17. Stänger när vi är klara, någon gång mellan 23-01. Händer att vi har stängt då och då. Kan vara för att vi gör gästspel, är trötta eller är på inspirationsresa. Händer inte så ofta men när det händer så skriver vi det på facebook."
Däremot hade jag läst på en trevlig blogg om stället och vågade därför chansa. Och chansningen visade sig inte bli en chansning, utan ett säkert kort.
Vi välkomnades till ett fint litet bord i den bohemiska lokalen, som ligger vägg i vägg med en sexleksaksbutik. Till bords insåg vi att vi hade olika servetter samt att de små dricksglasen på vårt bord såg annorlunda ut än de på bordet bredvid. Agnes berättade att de fått dem från mormor eller farmor.
Dukning
Vi tittar på den svarta griffeltavlan (som ändras ofta) på väggen och bestämmer oss snabbt för att köra på den blinda menyn - 5 rätter för 400 kr. När kommer det hända i Stockholm för såhär pass bra mat?
Meny
Vi får höra att just nu är det mycket grönt på menyn. Men ändå en del kött också. Vi tar en titt på vinlistan.
Munskänkarn tittar efter vin
Efter lite diskussion med Agnes bestämmer vi oss att gå för en eklagrad bourgogne. Vi var sugna på vitt. Det visade sig vara ett alldeles utmärkt val. Alla vinerna på menyn är naturliga. Detta var ett av de bättre bourgogne jag druckit på senaste tiden.

Mums
Innan maten kommer lite hembakt bröd med ett smör där jag tror det var blandat vanligt smör och rökt smör, om jag inte minns helt fel. En annorlunda och spännande kombination. Tummen upp från smörfanatikern.
Bröd & smör
Första rätten som kommer till bordet är en långbakade rödbetor som serveras med hallon, cocktailtomater, fet yoghurt och en vinegrätt/dressing jag inte minns helt vad den innehöll. Vi blev bägge lite chockade av storleken på rätten, med tanke på att fyra till skulle komma. Kombinationen av smaker var för mig ovanlig och mycket intressant. De långbakade rödbetorna blev lite sötare i smaken än vanligt och dessa passade utmärkt med den sura, feta yoghurten och hallonen. Detta skulle efter måltidens slut visa sig vara min favorit på menyn för denna kväll.
Långbakade rödbetor
Rödbetornas entré och sedermera intåg i magen gjorde oss förväntansfulla inför nästa rätt. Detta visade sig vara en tartar på oxhjärta, serverat med bakad broccoli, lök och hallon. Jag gillar tartar men är inte överförtjust i det. I synnerhet inte när det består av inälvor. Rätten var hur som helst väldigt vällagad och absolut god, men portionen var lite för stor. Halva hade räckt för mig.
Tartar på oxhjärta med bakad broccoli och hallon
Nästa rätt på menyn blev också en av mina favoriter för kvällen: bakad purjolök med torkat oxhjärta, björnbär och lättvispad grädde. Ovanligt med vispad grädde till mat, men ack så trevligt.
Bakad purjolök med torkat oxhjärta, björnbär och vispad grädde
Nummer 4 var också... annorlunda. I positiv bemärkelse! Ett halvt mindre bakat kålhuvud, comtéost och ett stekt ägg. Bakad hel kål fick jag senast hos Dinner by Heston Blumenthal, några veckor tidigare. Ny trend?
Kål, comtéost, ägg
Dags för dessert kunde vi välja mellan antingen ost (comté) eller en sockerkaka med rom och vispad grädde. Då vi hade svårt att välja erbjuds vi helt sonika att ta dela varsin av dem. Mycket bra val. Osten var fantastisk och rom-sockerkakan en trevlig bekantskap.
Comté
Sockerkaka, rom, vispad grädde
Till desserterna blev vi rekommenderade ett Macvin blanc, ett franskt sött dessertvin. En ny men definitivt återkommande bekantskap.
Macvin Blanc
Interiör (med torkat kött hängande i taket)
Tryne till Knorr är en annorlunda, men mycket trevlig och gemytlig restaurang. Maten är onekligen lagad med mycket kärlek, och det känns nästan som att du är hemma hos en god vän. Inredningen är bohemisk och enkel, men charmig. Hit återkommer jag gärna!

onsdag 18 september 2013

Dinner by Heston Blumenthal (*) - bästa foie gras någonsin


Typ av måltid: Lunch
Plats: London, Storbritannien
Datum: 23 augusti 2013

Mat: 9,0 av 10
Service: 9,5 av 10
Prisvärt: 9,0 av 10
Bäst: Meat Fruit och servicen
Nota: £ 132 för 2 personer (set lunch: £ 38/person)

Guide Michelin: *
The World's 50 best by San Pellegrino: #7 i världen
Övrig ranking/rekommendation: Andy Hayler 17/20
Webbsida: http://www.dinnerbyheston.com


Långweekend i London i augusti inleddes med lunch hos Heston Blumenthals Dinner. Restaurangen är belägen i ultralyxiga Mandarin Hotel, vid Hyde Park. Vi togs emot av hattbeklädda män vid entrén, som sedermera visade oss till nästa person, som i sin tur följde oss till restaurangen.

Väl till bords kunde vi välja mellan a la carte eller en set lunch. Jag hade redan innan besöket riktat in mig på den senare, då det är väldigt prisvärt (£ 38 för 3 rätter samt appertizers).
Set lunch menu
Brödet som kom innan maten var enkelt, men väldigt gott! Men ännu vassare var smöret. Smörfanatiker som jag är blev jag sannerligen nöjd (samma smör som Heston också använder på The Fat Duck tydligen).
Bröd och smör
Konceptet på Dinner by Heston Blumenthal är att alla rätterna skall ha ett ursprung i någon historisk rätt/recept. Min första för dagen blev Smoked Sardines on Toast. Jag är egentligen inget större fan av sardiner, men tänkte att ska jag någon gång gilla det ska det vara på ett ställe som detta. Och ja. Det var riktigt gott! Sardinsmaken var väldigt mild och god och passade utmärkt med tomaten. Till detta serverades ett bra vitt spanskt vin från Rias Baixas.
Smoked Sardines on Toast (c.1892)
C tog Salamagundy - en sallad med rökta tomater, selleri, ängsyra och libbsticka. En riktigt delikat och fräsch sallad. Jag kunde aldrig tro att en vegetarisk sallad med så få ingredienser kunde vara så god. Toppklass!
Salamagundy - tomatsallad (c.1720)
Till huvudrätt valde jag en Slow cooked Pork Belly rökt kål, äpple och mjöd! Det mest spännande med denna rätten var nog den rökta kålen, som jag hade förväntat mig skulle varit t.ex. hackad. Detta var snarare en stor "klyfta" av ett kålhuvud, som var rökt i sin helhet. Annorlunda och gott! Grismagen var bra, men inte det godaste jag ätit. Väldigt vällagad, men inte min favorittyp av styckningsdetalj. Kul att ha provat dock. Vinet till huvudrätten blev en Chianti Classico från Casale dello Sparviero. Elegant.
Slow cooked Pork Belly (c.1710)
Mitt över bordet valdes fisken som dagen till ära var en grillad rocka som serverades med en strandaster- och musselbuljong. Lätt, fräscht och härlig konsistens. Mycket gott!
Roasted Ray Wing (c.1730)
Och så började det bli dags för dessert... MEN, jag såg att flera runt om oss fick en väldigt uppseendeväckande rätt till sina bord. Jag frågade den utmärkta servisen var det var för något och fick berättat om en av restaurangens signaturrätter Meat Fruit: en foie gras som fryses ned till en boll och doppas i en lag som sedermera stelnar. Lagen har en citrussmak som passar utmärkt till levern. Rätten tar 3 dagar att förbereda och är faktiskt aningen bättre än After Eight Foie grasen på Hisop i Barcelona och således den bästa jag ätit någonsin. Mmmm!
Meat Fruit (c.1500) - chicken liver & foie gras
Meat Fruit (c.1500) - chicken liver & foie gras
Enligt Wikipedia var Meat Fruit-foie gras så populärt i November 2011 att det såldes 900 st per vecka. No wonder! 

Nu vidare till desserten där jag valde en Schrewsbury Gooseberry Tansy Tart (försök säga det snabbt!). Den trevliga servitören sa att han alltid hade svårt att säga namnet problemfritt. Detta är alltså en krusbärspaj. Mycket delikat!
Schrewsbury Gooseberry Tansy Tart (c.1800)
C tog Roast White Peach med Chartreuse-likör, yoghurt och vit persikasorbet. C, som är väldigt glad i sorbet och frukt men ingen dessertgalning i allmänhet, svarade märkbart högt och nästan lite groteskt när jag frågade om det var gott: "Mmmmm!!"
Roast White Peach (c.1885)
Efter desserten kom en extradessert, samtidigt som gästerna bakom fick ett fyrverkeri vid bordet: hemgjord glass vid bordet! Detta helt manuellt vevandes och med hjälp av flytande kväve. Läckert! 
Extradessert
Only at Heston Blumenthal - glasstillverkning vid bordet
Sammanfattningsvis är Dinner by Heston Blumenthal en vansinnigt bra restaurang och jag förstår att San Pellegrino rankar den som #7 i världen. Servicen var bland det absolut bästa jag någonsin upplevt tillsammans med Caprice (***) i Hong Kong, men på ett väldigt annorlunda sätt. Enkelt, humoristiskt, kunnigt och avslappnat. De fick oss att känna oss väldigt bekväma och vi skulle säkerligen känt oss lika bekväma även om vi t.ex. varit kraftigt underklädda.

Även om jag inte valt mina rätter på set lunch-menyn på en a la carte tyckte jag väldigt bra om dem. Meat Fruit (som jag la till utanför set lunch-menyn) är en topp 5 av allt jag någonsin ätit och några av C's rätter var också riktigt riktigt bra. 

Lokalen är en hotellrestaurang. Självklart inte vilken hotellrestaurang som helst. Hur som helst brukar jag tycka att hotellrestauranger kan bli lite opersonliga. Även Dinner blir lite stort, men funkar ändå bra.

Totalt mycket höga betyg och en stark rekommendation! 

måndag 9 september 2013

Hedone (*) - franskinspirerad världsklassgastronomi av svensk f.d. jurist i London


Typ av måltid: Middag
Plats: London, Storbritannien
Datum: 24 augusti 2013

Betyg: 9,5 av 10
Service: 9,0 av 10
Prisvärdhet: 8,5 av 10
Bäst: Ostronen,  chokladdesserten med hallonpulver, den personliga touchen & vinerna
Nota: £ 590 (4 personer)

Guide Michelin: *
The World’s 50 best by San Pellegrino: #70 i världen
Övrig ranking/rekommendation: Andy Hayler: 18/20

C’s födelsedag och överraskningsresa till London. För 1,5 år sedan när jag jag första gången läste om Mikael Jönsson och hans restaurang Hedone (som på rekordkort tid fick en stjärna i Guide Michelin) blev jag sugen på att besöka hans restaurang. Och nu var det dags!

Vi blev varmt välkomnade i dörren och visade till det bästa bordet (som vi fick just för att det var en födelsedagsöverraskning) närmst det öppna köket.
Öppet kök hos Hedone
Gällande mat stod valen mellan en carte blanche (hemlig meny) och en avsmakningsmeny på 7 rätter (£ 65). Vi tog den senare, men valde ett par olika flaskor istället för vinmenyn.

Vi plockade omedelbart in en Drappier Brut Nature Zero Dosage Sans Ajout de Souffres. Zero dosage betyder inget tillsatt socker till vinet som man toppar upp med efter att jästfällningen skjutits ut ur flaskan). I tillägg är champagnen helt utan tillsatt svavel, vilket verkar vara en ny het trend i vinvärlden.
Zero dosage-champagne från Drappier
Innan menyn serverades kom 3 små läckra appertizers. 
Appertizers
Därefter började det tunga artilleriet. Första rätten var ostron. Och inte vilka ostron som helst, utan de godaste jag någonsin ätit, utan någon som helst konkurrens. Varför? Kombinationen med en “äppelsufflé” av Granny smith-äpplen som ostronen låg uppepå. Gudomligt gott. 10/10 för ostronkategorin.
Poached Cornish rock oysters, Granny Smith, shalottenlök
Andra rätten var en “sallad” med tomater, senap och yoghurt sorbet, läckert serverat på en speciell tallrik. Smakskombinationerna var väl tillämpade och passade utmärkt tillsammans. Tänk att en sallad kan vara så god!
Medelhavstomater, senap, dill och yoghurtsorbet
Nästa rätt var en av de läckrare: Handfiskad pilgrimsmussla från Skottland, tillagad i sin egen “juice”. Väldigt ren smak. Fantastisk råvara!
Hand dived Scottish scallop
Raviolin innehöll flytande parmesan och serverades med lökskum och pancetta. Annorlunda,  men en häftig lek med konsistens och smak.
Ravioli med flytande parmesan
Till kommande huvudrätt valdes en mycket trevlig Cotes du Rhone.
Vin
Väljer vin tillsammans med ägaren Mikael Jönsson
Vi var tre som valde ripa med rökt potatis, svartvinbär, foie gras och enbär till huvudrätt. Den fjärde tog lamm med saffransrisotto. Efter en liten samtalsstund med Mikael förstod jag att  ripan var en rätt som de endast serverade några veckor under året, vid säsong. Lyckligtvis var vi där vid denna period. Den skotska ripan var en annorlunda upplevelse för att vara fågel. Lite mörkare i köttet och en mer komplex smak. Mycket gott!
Lammet, som jag smakade av, var troligen det godaste lamm jag ätit någonsin.
Ripa med rökt potatis och foie gras
Lamm med saffransrisotto
Nu dags för desserterna. Vi blev tillfrågade om vi önskade ost. Självklart gjorde vi det. Starka saker: fyra fransmän och en schweizare.
Ost
Till desserterna tog vi, på rekommendation, in en flaska Banyuls. Det är ett franskt, rött dessertvin. Lite portvinsliknande, men ändå inte. Mycket gott!
Franskt dessertvin
Första desserten var några få blåbär med en rosmarinsorbet. Så enkelt, så gott. Hade önskat lite större portion dock.
Blåbär med rosmarinsorbet
Avslutningen var inte heller den att leka med. En varm chokladkreation med hallonpulver och passionsfruktgele samt madagascarvaniljglass.
Varm choklad med hallonpulver och vaniljglass
Extragott
Totalt sett levde Hedone upp till alla högt ställda förväntningar och överträffade till och med dessa. Mikael Jönsson är en mycket ambitiös och fantastiskt duktig kreatör och krögare.

Besöket på Hedone var en av mitt livs absolut bästa måltider. Lätt topp 3.